Majka 21-godišnjakinje osumnjičene za čedomorstvo tvrdi

Moja kćerka nije ni bila trudna, a kamoli da je rodila i bacila bebu u kontejner. Njena knjižica je zloupotrebljena!

Hronika 18.07.14, 12:22h

Moja kćerka nije ni bila trudna, a kamoli da je rodila i bacila bebu u kontejner. Njena knjižica je zloupotrebljena!
Iako je Mevlida tokom istrage priznala čedomorstvo, njena majka Ahmija Mujić, ni jučer, kao i dan ranije, nije krila iznenađenje svim što se desilo. Također je, kaže, ogorčena pisanjem medija, koji su 'bez dokaza objavili da je njena kćerka usmrtila novorođenče'


Dvadesetjednogodišnja Mevlida Mujić, rođena u selu Fojhari, kod Srebrenica, nastanjena u Jošanici kod Vogošće, koja se sumnjiči za ubistvo novorođenčeta, jučer je iz MUP-a KS-a sprovedena u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo.

 

Ona je prekjučer uhapšena zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa ubistvom novorođenčeta, čije je tijelo 18. juna nađeno u kontejneru za smeće na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

 

Bila u kući

 

Nadležni kantonalni tužilac ispitao je jučer Mujićevu, te donio naredbe o pokretanju istrage zbog krivičnog djela čedomorstvo i 24-satno zadržavanja osumnjičene. Danas će tužilac donijeti odluku da li će predložiti određivanje pritvora.

 

Iako je Mevlida tokom istrage priznala čedomorstvo, njena majka Ahmija Mujić, ni jučer, kao i dan ranije, nije krila iznenađenje svim što se desilo. Također je, kaže, ogorčena pisanjem medija, koji su "bez dokaza objavili da je njena kćerka usmrtila novorođenče".

 

"Ne mogu da vjerujem da je to uradila moja kćerka. Niko od ukućana nije vidio da je bila trudna. Od marta do početka juna radila je u pekari u Vogošći, potom je 13. juna imala menstruaciju, a tog 18. juna bila je cijeli dan s nama u kući. Policija priča da se porodila u kupatilu, presjekla pupčanik, a potom otišla do Grbavice i tamo bacila bebu. Sin mi je bio tog dana kući i spavao. On ima lak san i sigurno bi čuo da se nešto događalo. Kako će žena koja se tek porodila to uraditi? Nakon toga, Mevlida je išla po šumi i brala gljive. Zar to može žena koja se tek porodila", pita Ahmija Mujić.

 

Ona dodaje da su policajci posumnjali na njenu kćerku nakon što su od jednog ginekologa saznali da je 4. aprila dolazila djevojka u poodmakloj trudnoći sa Mevlidinom zdravstvenom knjižicom i tražila prekid trudnoće, na što ginekolog nije pristao. Pošto nijedna bolnica nije obavila porođaj, policija je posumnjala da se upravo Mevlida 18. juna sama porodila i bacila bebu u kontejner. Ahmija Mujić ističe da je neko zloupotrijebio zdravstvenu knjižicu njene kćerke.

 

Pet godina zatvora

 

"Policajci su pretresli cijelu kuću, ali nije nađena njena zdravstvena knjižica. Neko je mogao otići s njenom knjižicom, a potom je ucijeniti da nikom ništa ne smije reći. Družila se prije sa Senadom i Nizamom. Zaprijetili smo Mevlidi da se s njima ne smije više družiti. Ta Nizama, koja živi na Grbavici, u januaru je Mevlidu odvela na Bjelašnicu", ispričala nam majka osumnjičene 21-godišnjakinje.

 

Kao što smo već pisali, muško novorođenče zamotano u krvavu maramu, 18. juna u kontejneru je pronašao mladić koji sakuplja sekundarne sirovine. Glava bebe bila je zamotana bijelom maramom. Nakon što su policajci skinuli maramu, vidjeli su da je preko usta i nosa djeteta bila zavezana plava krpa koja je zgnječila nos dječaka. Pretpostavlja se da ga je majka odmah nakon poroda ugušila.  

 

Mevlida Mujić je uhapšena 28 dana nakon pronalaska tijela novorođenčeta, a ako se dokaže da je usmrtila bebu, prijeti joj zatvorska kazna u rasponu od jedne do pet godina.

 

(oslobodjenje.ba/md)