Veliki projekat čija je premijera krajem septembra

Čuveni svjetski mjuzikl 'Cabaret' ponovo oživljava u Sarajevu!

Kultura 17.07.14, 13:37h

Čuveni svjetski mjuzikl 'Cabaret' ponovo oživljava u Sarajevu!
U produkciji udruženja više nezavisnih udruženja i grupa umjetnika, a pod rediteljskom palicom Jasmina Durakovića, „Cabaret 2014“ postavit će mladi glumci i glumice, plesači i balerine te muzičari okupljeni u orkestar koji vodi Nenad Tošić

 

Čuveni mjuzikl iz 1966. godine „Cabaret“, koji je zauvijek obilježio taj žanr a i sam Broadway, te u svojoj kasnijoj filmskoj verziji osvojio osam Oskara, bit će adaptiran i predstavljen sarajevskoj publici krajem septembra ove godine.


U produkciji udruženja više nezavisnih udruženja i grupa umjetnika, a pod rediteljskom palicom Jasmina Durakovića,  „Cabaret 2014“ postavit će mladi glumci i glumice, plesači i balerine te muzičari okupljeni u orkestar koji vodi Nenad Tošić.  


„Cabaret 2014“ je suvremena dramatizacija tekta koji se orginalno dešava u Berlinu prije početka Drugog svjetskog rata u vrijeme Weimarske republike i uzdizanja nacista. Pisac Brian stiže u Berlin kako započeo pisanje romana svog života. Ali za to neće imati vremena; sreće Sally, pjevačicu i zabavljačicu u noćnom The Kit kat klubu. U igri zavođenja i ljubomore javlja se među njima ljubav ali brzo upadaju u ljubavni trougao sa grofom Lotarom. Oko njih su sve agesivniji nacisti koje žele da preuzmu kontrolu nad gradom....


- "Cabaret 2014" radimo po motivima istoimenog filma sa ciljem da kreiramo mjuzikl po svim standardima žanra ali i da aktualiziramo tekst koji govori o fašizmu koji se rađa u danima i godinama krize. Vrijeme u kojem mi živimo ima velike sličnosti sa Berlinom iz 1929. i zbog toga je taj "Cabaret" aktulan i poučan i danas. Dakle, nama je cilj napravit vrhunski scenski događaj u gradu, veliku zabavu i spektakl, ali malo upozoriti na svu bolest društva u kojem živimo" - rekao je reditelj Duraković.


Ulogu Sally Bowles je na velikom castingu organiziranom posebno za ovaj projekat, dobila je mlada historičarka umjetnosti i pjevačica Amina Hamzić, dok velike i značajne uloge u ovome komadu igraju: Emir Krivalić, Armin Omerović, Staša Dukić, Vanesa Glođo, Edhem Husić, Jasmin Bašić, Selma Šrbo Arnautalić.

 

Projekat nastaje u nezavisnoj produkciji, dok jedan dio učesnika u projekatu učestvuje na volonterskoj bazi.

 

Ekipa:


Jasmin Duraković: Režija i adaptacija teksta

Nadža Pušilo: Producent i koreograf

Nenad Tošić: muzika i aranžman

Alma Ferović - vokalni trener

Alma Aganspahić - korepetitor

Lana Lončarević - kostimograf

Osman Arslanagić – scenograf

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI