FOTO/ POTOČARI 2014.

Vječni rahmet svim žrtvama: Koliko tuge i bola na jednom mjestu...

Hronika 11.07.14, 12:39h

Vječni rahmet svim žrtvama: Koliko tuge i bola na jednom mjestu...
Polaganjem vijenaca i cvijeća na Memorijalni kamen u okviru Memorijalnog centra Srebrenica- Potočari počast žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine odali su brojni domaći i međunarodni zvaničnici i predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija

 

 

 

Polaganjem vijenaca i cvijeća na Memorijalni kamen u okviru Memorijalnog cnetra Srebrenica- Potočari počast žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine odali su brojni domaći i međunarodni zvaničnici i predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija, prenosi Anadolu Agency.


Prethodno je intoniranjem himne BiH, minutom šutnje i učenjem Fatihe, počela komemoracija povodom 19. godišnjice genocida u Srebrenici.


Prisutnima se obratio načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je zatražio kazne za zločince, pravdu i pravo za preživjele i pozvao sve na povratak i obnovu Srebrenice, a žrtvama poželio vječni rahmet.


Nakon obraćanja Durakovića, uslijedio je "Srebrenički inferno" u izvođenju Omladinskog hora Zenica..


Cvijeće na spomen-obilježje u Potočarima položili su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, uime Ministarstva odbrane BiH ministar Zekerijah Osmić, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, zatim uime Vlade Republike Turske ministar pravde Bekir Bozdag i turski ambasador u BiH Cihad Erginay.


Cvijeće su položili ambasadori i predstavnici ambasada u BiH; Saudijske Arabije, Francuske, Grčke, Irana, Italije, Hrvatske..., zatim predstavnici Vijeća Evrope, OSCE-a, Ujedinjenih naroda u BiH, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, filmski producent Branko Lustig...


Počast su odali i predstavnici Vlade FBiH, Grada Sarajeva, općine Tuzla i brojnih nižih nivoa vlasti u BiH, kao i udruženja i saveza, među kojima i predstavnici bh. reprezentacije u sjedećoj odbojci.


Danas će u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari biti klanjana dženaza i obavljen ukop 175 žrtava srebreničkog genocida.


Džuma-namaz i ikindiju predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji će predvoditi i dženazu za 175 žrtava koje će danas naći konačni smiraj u mezarju Memorijalnog centra zajedno sa 6.066 dosad ukopanih žrtava genocida.


U 13:45 sati počet će iznošenje tabuta od Musalle do mezarja i čitanje imena žrtava genocida, nakon čega će hafizi u Memorijalnom centru Potočari na mezarju učiti na kaburima sure i dove iz Kur'ana.


U genocidu u "zaštićenoj enklavi UN-a" Srebrenica, koji su počinili pripadnici tadašnje Vojske RS pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića, u julu 1995. godine, ubijeno je više od osam hiljada mahom bošnjačkih muškaraca i dječaka.


U mezarju Memorijalnog centra dosad je smiraj pronašlo 6.066 žrtava genocida. Njihova tijela su pronađena u različitim primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama u poslijeratnom periodu.

 

potocari-2014-7

Neizmejrna bol i tuga majki

 

Mnoge srebreničke majke danas su se oprostile od svojih najmilijih, 175 žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine koje će danas biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. 

 

Opraštajući se od svojih najbližih, najčešća izgovorena rečenica koja se mogla čuti bila je ona kako im "nakon današnjeg popodneva više neće ostati niko na svijetu". 

 

Neke od njih danas sahranjuju posljednjeg pronađenog sina, neke posljednjeg brata, dok je većina danas prisutnih u Potočarima ispratila još jednog u nizu identifikovanih rođaka, čije su kosti pronađene nakon dugogodišnje potrage u nekoj od masovnih grobnica, na više lokacija, pa, čak, i u po četiri različite masovne grobnice. 

 

"Nemamo više nikoga na svijetu. Do danas je postojalo malo nade da su živi. Sa današnjim danom sve će biti završeno, ali ćemo barem znati gdje možemo da ih posjetimo", govore kroz suze uplakane Srebreničanke dok miluju tabute. 

 

Neke od majki su, kako je javio novinar AA, opraštajući se od sinova i muževa, na momente gubile svijest i pribransot, a neke su, čak, podizale tabute sa zemlje, ne želeći da se odvoje, kako su kazale, od nekoliko koščica djece koja će danas konačno pronaći vječni smiraj zajedno sa ostalim ubijenim u genocidu jula 1995. 

 

U Potočarima je danas vladala tišina prekidana samo učenjem odlomaka iz Kurana i plačem majki. 

 

Od srebreničkih žrtava oprostili su se i najmlađi, djeca koja nisu imala priliku da upoznaju daidže, amidže i ostale članove šire porodice. 

 

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima danas će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 175 žrtava genocida u Srebrenici. Dosad je smiraj u mezarju našlo 6.066 žrtava ekshumiranih u poslijeratnim godinama na različitim lokacijama u nekoliko primarnih i sekundarnih masovnih grobnica. 

 

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, u julu 1995. godine, koji su počinili pripadnici tadašnje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada uglavnom muškaraca i dječaka. 

 

(Anadolija/aa)

BLIN
KOMENTARI