FOTO/ Rat za marihuanu u evropskoj prijestolnici droge

Bojno polje u Lazaratu: U zloglasnom balkanskom selu dileri na policiju pucaju raketnim bacačima!

Hronika 07.07.14, 08:20h

Bojno polje u Lazaratu: U zloglasnom balkanskom selu dileri na policiju pucaju raketnim bacačima!
Više od 800 teško naoružanih policajaca vodi žestoke bitke protiv lokalnih narko-bandi, a zemlja očekuje status kandidata za EU


Prašina i miris dima više od 20 tona spaljene marihuane vrednije od 40 miliona eura i više od 130.000 stabljika kanabisa polako se spušta u ozloglašenom albanskom selu Lazarat nakon velike policijske akcije provedene prije dvadesetak dana na jugu Albanije. Specijalne policijske snage još su u tom selu koje je dobilo naziv evropske prijestolnice droge.

 

Policajci i ovih dana provode detaljnu inspekciju svih vozila koja se kreću u blizini, razgovaraju sa stanovništvom i provjeravaja jesu li narkobande možda preselile svoj biznis vrijedan nekoliko milijardi eura u neko drugo selo. Lazarat je prije gotovo tri sedmice izgledao kao bojno polje.

 

Selo nekada neosvojivo za policiju bilo je preplavljeno policajcima upravo u trenutku kada je Albanija očekivala da će dobiti status kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji.

 

Više od 800 teško naoružanih policajaca dva dana je vodilo žestoku bitku s lokalnim narkobandama koji su bile naoružane čak i raketnim bacačima, protutenkovskim minama i snajperima. Policija je morala upotrijebiti specijalna oklopna vozila i helikoptere kako bi se bez žrtava sukobila s kriminalcima.

 

Ipak, jedan je policajac bio teže ranjen, a s druge strane ozlijeđena su tri krijumčara, dok je više od 20 osumnjičenih završilo u pritvoru. Prema policijskom izvješću, tokom akcije zaplijenjeno je više od 60 tona marihuane, koji je prema mišljenju stručnjaka samo malo više od 5 posto godišnje proizvodnje tog sela.

 

Pozdravljajući akciju policije, albanski premijer Edi Rama rekao je da je “samoproglašena Republika marihuane bila sramota za Albaniju” i da su se morali suočiti s problemom. “Policija je visoko podignula glavu Albanije u Evropi i obrisala Lazarat s europske karte droge”, napisao je Rama na Twitteru.

 

Ipak, mnogi vjeruju da će se narkobande u Albaniji uskoro vratiti u normalu. Pretpostavlja se da zemlja godišnje proizvede i izveze oko 1000 tona marihuane, a zemlje Evropske unije glavno su odredište. Vrijednost narkotika prodanih na tržištima zapadnih zemalja doseže jednu trećinu do jednu polovinu BDP-a Albanije ili od 4 do nevjerovatnih 6 milijardi eura. Albanija redovito dobiva pomoć od SAD-a i Evropske unije kako bi ojačala borbu protiv krijumčarenja narkotika, a jedan od glavnih partnera je i Italija, zemlja koja se smatra prvim odredištem trgovaca narkotika.

 

Smatra se da, baš kao i na granici između Meksika i SAD-a, mali zrakoplovi puni droge iz Albanije redovno slijeću na obali Italije. Da to nije mit, potvrđuje nedavni slučaj kada je u Albaniji uhapšen talijanski pilot prije nego što je svojim zrakoplovom prevezao u Italiju oko pola tone marihuane. Problem s drogom u zemlji jedna je od glavnih tema političkog sukoba u albanskom parlamentu. Oporba optužuje albansku Vladu za umiješanost u krijumčarenje droge.

 

- Prema izvorima iz vojne obavještajne službe, manji zrakoplovi su iz Divjaka i Gjirokastra transportirali drogu. Vjeruje se da bande koriste infrastrukturu vojske u krijumčarenju droge - optužio je bivši premijer Sali Berisha, sada parlamentarni zastupnik.

 

Ministrica odbrane Mimi Kodeli negirala je to tvrdeći da nema činjenica koje ukazuju na povezanost vojske i narkobandi.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI