FOTO/ MANI GOTOVAC U KAMERNOM TEATRU 55

Čas anatomije o teatru, povijesti, ljubavi i životu

Kultura 03.06.14, 21:38h

Čas anatomije o teatru, povijesti, ljubavi i životu
Teatar je dio mog života, jedna od mojih velikih ljubavi, ali nije jedina. A od životne ljubavi sam se spašavala teatrom, kaže Gotovac

 

Dvije knjige hrvatske teatrologinje, dramaturginje i spisateljice Mani Gotovac - "Fališ mi" i "Ma koji život, ma koji teatar" predstavljene su večeras u Kamernom teatru 55 u okviru Festivala "Ja BiH...5 dana Zagreba u Sarajevu".

 

Mani Gotovac prva je žena intendantica u istoriji hrvatskog kazališta. Uvela je Splitski i Riječki HNK u Evropsku kazališnu uniju i odvela predstave kazališta kojima je bila na čelu na gostovanja po cijelom svijetu.

 

Pred brojnom publikom predstavljeno je posljednje izdanje njenog autobiografskog djela "Fališ mi", kao i nova knjiga "Ma koji život, ma koji teatar" u kojoj otkriva sebe kao ženu teatra putem autobiografskih i dnevničkih fragmenata, komentara aktuelnih dešavanja, polemika i teatroloških opažanja.

 

Promotor knjige bio je Jasmin Duraković, filmski redatelj i pisac. On je u svome predstavljanju istakao nekoliko nivoa koje sadrže ove knjige: teatrološki, umjetnički i književni. 

 

- Ove knijge nude jedinstven uvid u kulturnu scene Hrvatske i ovoga regiona u posljednjih 50 godina, ali i autobiografski roman prvorazrednog umjetničkog i književnog značaja. Ova djela će imati svoje sljedbenike i neprijatelje, ali ja, kao neutralan posmatrač tema i priča iz ovih knjiga, mogu jednostavno reći - vjerujem Mani Gotovac - naglasio je na kraju svog predstavljanja Duraković.

 

- Teatar je dio mog života, jedna od mojih velikih ljubavi, ali nije jedina. A od životne ljubavi sam se spašavala teatrom - istaknula je sama Mani Gotovac.

 

Ona smatra da je, nakon svega, imalo smisla živjeti teatar i stvarati ga, bez obzira na kakvom je on danas dnu. Mišljenja je da teatar ne može mijenjati ništa, ali da zadre ispod kože. To je, smatra ona, jedina umjetnost gdje je živi čovjek nasuprot živog čovjeka, oni se dodiruju, a najviše kada teatar govori o stvarima koje su "skrivene ispod tepiha".

 

Gotovac podvlači da u knjigama govori o različitim ljubavima - prema djetetu prije svega, a zatim i prema kazalištu i različitostima.

 

- Ne možemo govoriti o ljubavi bez različitosti.  Osoba koju volimo je različita od nas. Već smo biološki toliko različiti da je gotovo pa nemoguće uspostaviti vezu među nama na temelju istosti - ustvrdila je ona.

 

Mišljenja je da je najveći nedostatak našeg vremena i života ne to što nemamo novca, što smo u krizi ili se bojimo smaka svijeta, već što smo prestali biti u ljubavi.

 

- Biti u ljubavi na neko vrijeme, nije bitno koliko traje. Jer samo to nas čini ljudima, samo to nas razlikuje od svih drugih bića na planeti. Znamo da je ona rizična i tragična, ali što nas drugo čini ljudskim bićem ako ne ljubav - podvukla je ona.

 

Također je ocijenila da je pisanje knjiga čudestan i strastven nagon, uz naglasak da je strast nešto što ljudima nedostaje u životu. Ističe da piše strastveno i da joj to predstavlja neizmjernu muku i zadovoljstvo.

 

U konačnici, Gotovac navodi da je mnoge gradove u svijetu posjetila, ali da je Sarajevo jedan od gradova koji živi na jedan melanholičan način, te da njena potreba za Sarajevom traje vrlo intenzivno i danas.

Dijelove iz knjige čitala je Judita Franković, Nakon promocije odigrana je i predstava "Pričaj mi o Gorkom" Narodnog kazališta Varaždin, a koja je nastala iz jednog dijela večeras promoviranog romana "Fališ mi".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI