PRAIZVEDBA/BIG SISTER: U MREŽI ŽIVOTA

Istine i laži sjaja fudbalske magije i spektakla

DEPO Art 17.05.14, 13:51h

Večeras i sutra na sceni Narodnog pozorišta Tuzla prva igranja koprodukcijske predstave „BIG SISTER: U mreži života“ reditelja Jasmina Durakovića, a po tekstu Milane Vlaović. Praizvedba predstava odigrana u četvrtak uveče uprkos prirodnoj katastrofi koja se događala u BiH; uskoro premijera i u Zagrebu

 big sister u mrezi zivota'BIG SISTER: U mreži života"', koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Tuzla i Satiričkog kazališta Kerempuh Zagreb, doživjela je svoju praizvedbu u četvrtak uveče na sceni tuzlanskog pozorišta. Uprkos prirodnoj katastrofi koja je teško pogodila Tuzlu, uprava pozorišta donijela odluku da se premijera ne odgađa; zato je veliki broj Tulaka uprkos svemu došao pogledati ovaj dugo najavljivani pozorišni događaj u svome gradu. Veliki i dugi aplauz koji je ekipa projekt dobila bila je velika potvrda kvaliteta same predstave, dok će veliki broj gostiju i zvanica iz Zagreba, Sarajeva, Zenice i drugih gradova imati priliku da pogledaju na nekoj od njenih narednih izvođenja.

Veliki i zapažene ulogu u predstavi su ostvarile Dzenana Dzanić, Mia Begović, Vanesa Glođo, Ivana Perkunić, Nina Terzić i Alisa Brkić, kao i Nermin Omić, Edis Žilić, Nedim Malkočević i Ademir Hogić. U predstavi se pojavljuje i igra i selektor svih selektora, Miroslav Ćiro Blažević.

Predstava "BIG SIBiSTER: U mreži života" je nastala po trećoj knjizi hrvatske književnice i publicistkinje Milane Vlaović „Rašeljka i druge žene“, u kojoj opisuje sudbinu žena udatih za fudbalere. To je svijet koji ona poznaje u dušu jer je i sama 18 godina bila supruga vrhunskog fudbalera i hrvatskog reprezentativca Gorana Vlaovića.

Dramatizaciju i režiju ove predstave potpisuje poznati bh. reditelj Jasmin Duraković, kojem je ovo, nakon nagrađivanih i izvođenih (i zabranjivanih) dramskih tekstova „Te sjajne godine opsade“ i „Grad od snova 2000“, prva režija u pozorištu. 

Suradničku ekipu čine Jusuf Hadžifejzović – scenograf, Lana Lončarević – kostimograf,  Sejo Sexson – kompozitor, kao i koerograf Suzana Sliva

Večeras i sutra (subota i nedelja) su prva izvođenja predstave za široku publiku u Tuzli, a uskoro se očekuje i velika premijera predstave u Satiričkom kazalištu „Kerempuh“ Zagreb.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)