DEPO TV ISTRAŽUJE

Kako je propao ratni aerodrom u Visokom?

Arhiva 30.06.10, 17:19h

Dvadesetak godina nakon što je u Visokom počela gradnja ratnog aerodroma, koji je na duže staze zamišljen kao glavni bh civilni aerodrom, danas samo pokoja jedrilica poleti sa ove raskrčene ledine... DEPO TV istražuje zašto mještani ne mogu dobiti odštetu za svoje kuće, a Visoko plaćajući stare dugove tvrdi - ovo je zauvijek propao projekt!
aerodrom visoko

Pripremila: Gorana LONČAREVIĆ

Kad je 1993. godine odlukom Predsjedništva RBiH u Visokom započela gradnja ratnog aerodroma,isti je na duže staze zamišljen kao budući glavni bh civilni aerodrom, pozicioniran izvan glavnog grada, po uzoru na većinu svjetskih metropola. U tu svrhu u Visokom je obližnjim stanovnicima oduzimana privatna imovina, srušena su okolna brda, posječene šume i premješteno srpsko groblje, a mašine vojno mobilizirane od države i privatnika nikad nisu vraćene vlasnicima.

Za oduzetu imovinu, neki su dobili novčanu kompenzaciju, neki je još traže na sudu, poput porodice Bajić, koja živi u SAD-u, i čiji je predmet ponovo odgođen za 8.juli.

- Biti zaposlen na pripremi izgradnje aerodroma Visoko u ratu je bilo pitanje prestiža. Samo oni koji su imali štelu su radili tamo, a to ih je sklanjalo od prvih linija - rekao je za DEPO TV visočki sagovornik Adnan Jašarspahić, urednik radija "Q" i vlasnik portala Visoko.co.ba.


Kao idejni kreatori i nosioci projekta visočkog aerodroma, godinama su se spominjali Halid i bivši ministar odbrane RBiH Hasan Čengić, ovaj put zaklonjen iza tzv. Društva jednog lica – Bosanske investicione organizacije, koja je u aerodrom navodno uložila 37 miliona DEM, dok ostatak od uloženih 18 miliona maraka i danas otplaćuje opština Visoko.

Iako su prošle godine, u vrijeme premijera Nedžada Brankovića, Malezijci pokazali interes za ulaganje u aerodrom Visoko, građani Visokog poručuju: "Ovo je propao projekt".

(DEPO)