SATIRA O KAMENU/TREBINJE, 15. JUN, 2043. GODINE: Oliver Frljić nastavio sa rušenjem napuštenog sakralnog objekta na brdu Crkvina iznad Trebinja

Nedjelja | 17.06.2012.

U samu zoru Frljić je u pratnji jednog bagera, jednog kamiona i dvadesetak radnika stigao na napuštenu kulturno-povijesnu lokaciju i započeo sa rušenjem čeonog zida crkve. Taj vandalski čin primjetilo je nekoliko trebinjskih ranoranilaca, koji su vijest bez okolišanja pronijeli dalje, te se očas sakupilo više od 200 građana koji su blokirali put koji vodi ka Crkvini i spriječili odlazak već natovarenog kamiona

Oliver Frljić

Piše: Elis Bektaš

15.jun 2043.godine

Trebinje


Prelijepi i mirni gradić koji počiva na Trebišnjici od jutros je poprište uzavrelih strasti. Grupa samoorganiziranih građana spriječila je proslavljenog kazališnog redatelja iz Zagreba, Olivera Frljića, da nastavi sa rušenjem napuštenog sakralnog objekta na brdu Crkvina iznad Trebinja, nekad poznatog i kao hercegovačka Gračanica.

U samu zoru Frljić je u pratnji jednog bagera, jednog kamiona i dvadesetak radnika stigao na napuštenu kulturno-povijesnu lokaciju i započeo sa rušenjem čeonog zida crkve. Taj vandalski čin primjetilo je nekoliko trebinjskih ranoranilaca, koji su vijest bez okolišanja pronijeli dalje, te se očas sakupilo više od 200 građana koji su blokirali put koji vodi ka Crkvini i spriječili odlazak već natovarenog kamiona.

Načelnik trebinjske općine, Stipe Šutalo,veoma brzo se pojavio na licu mjesta i pokušao da umiri okupljene prosvjednike izjavom da je u pitanju uklanjanje samo jednog, već oštećenog zida, a da ovaj spomenik trebinjske kulturne baštine neće biti u potpunosti srušen, odnosno da će već naredne godine biti u potpunosti renoviran i pretvoren u muzej.

Oliver Frljić je rekao da mu je ovaj kamen potreban kako bi načinio Sidrangrad u Goraždu i dodao da smatra da se oko ovog slučaja diže nepotrebna prašina. „Ova građevina ne samo da je pretvorena u zmijarnik i da ničemu drugome ne služi, već i podsjeća stanovnike Trebinja na mračna i tegobna desetljeća okupacije. Ja svakako nisam imao namjeru srušiti čitavu crkvu, već samo ukloniti već napola srušeni zid – uostalom, dobro je poznato koliki je bio naš veliki pisac Abdulah Sidran. Za grad koji će nositi njegovo ime zaista ne treba mnogo kamena. Usmenu saglasnost za rušenje dobio sam od mog dobrog prijatelja, šejha mevlevijske tekije u Tvrdošu, a načelnik trebinjske općine, gospodin Šutalo, obećao mi je da će svi potrebni papiri za ovoženje ove gomile kamenja biti pripremljeni tijekom današnjeg dana.“

Ove izjave načelnika Trebinja i redatelja Frljića nisu, međutim, umirile prosvjednike koji ne pokazuju namjeru da se uklone i deblokiraju put ka Crkvini. Dvojica poznatih trebinjskih aktivista, Jozo Bilić i Rešad Jašarević pozivaju građane da se u što većem broju priključe ovim prosvjedima. „Ovo nije pitanje koje potresa samo Trebinje. Ovaj vandalski čin Olivera Frljića samo je paradigma pljačkaške prirode vlasti u čitavoj Zapadnoj Jugoslaviji. Koliko god sam zgađen njegovim nečasnim i lopovskim pokušajem da prisvoji nešto što pripada stanovnicima ovog grada, toliko sam obradovan prilikom koja nam se pružila da se konačno obračunamo sa korumpiranom i pljačkaškom vlašću u Trebinju. Naravno, bilo bi žalosno da se ova akcija ograniči samo na trebinje, te stoga pozivam stanovnike svih gradova Zapadne Jugoslavije da pruže potporu našem prosvjedu i da dignu glas protiv vlasti koja nas pljačka gdje god i kad god joj se za to ukaže prilika. Oliver Frljić nama je nevažan, on nije ništa drugo nego dugački prst lopovske ruke koja se zavukla u naš grad. Ali ovaj put ćemo taj prst zaustaviti, a možda i slomiti, bude li potrebno“, rekao je Bilić u izjavu za TAZJ.

U trenutku u kom zaključujemo ovaj tekst situacija na Crkvini ne pokazuje znake smirivanja, štaviše, lokalnoj miliciji koja je štitila Frljića i njegove radnike od razjarenih prosvjednika pridružila su se i četiri džipa specijalaca iz Hadžića.

BL!N MAGAZIN

comments powered by Disqus

Transparency International BiH


Promo


DEUTSCHE WELLE