NEDJELJNI BLIN KOMENTAR

Kako, bolan, Dodik i Bosić izreklamiraše Bosnu!

Arhiva 20.01.13, 16:26h

Događaj sedmice u RS bila je TV debata u kojoj su učestovali politički lideri RS-a Mile Dodik i Mladen Bosić. Naš kolumnista piše o ovoj debati, upotrebi riječi ‘bolan’ i ‘bre”, kao i Dodikovoj tvrdnji da je RS najbolje mjesto za živjeti na svijetu

Dodik  bosićPiše: Ernest BUČINSKI

Ovih je dana tema dana u Banjoj Luci i RS-u bila TV debata  Alternativne TV,  gdje su se sreli Mladen Bosić i Milorad Dodik, šefovi pozicije i opozije u našem malom entitetu. Obzirom da je program domaćih kanala ugušen raznim smećem od programa,  ova emisija se može smatrati i nečim pozitivnim u tv eteru. Da narod malo produva mozak – kao što Ameri imaju u Opra Šou-u .

Za ovu priliku ATV se baš spremila da od duela napravi spektakl te je čak angažovala svoje najbolje novinare, Škoru i Marina kako bi emisija dobila na specifičnoj težini.

Emisija se hladno mogla zvati “Dva na dva”, jer su u neku ruku veću polemiku vodili novinari sa Milom i Mlađom nego što su se prepirala ova dva lidera. Kada je Škoro u jednom trenutku upitao Milu koliko vrijedni njegova imovina, ovaj ga je prekinuo galameći – A kolika je tvoja imovina, i ti si javna ličnost?!?

U toku emisije je izgledalo da Mladen i Milorad tobože protivrječe jedan drugom, ali smijeh ih je otkrivao. Tada se moglo vidjeti da od ozbiljne priče tu ustvari nema ništa. Javno su priznali da su na državnom nivou koalicija, dok su na entitetskom nivou politički protivnici. Super, jer kako bi inače ove dvije stranke opstale u političkom životu da nije tako. U principu, i jedna i druga partija barem na jednom nivou drže vlast, da li opštinskom ili državnom; upravo zbog toga BiH i jeste raj na zemlji za političare poput njih dvojice!

Polemika dvojice poluozbiljnih političara ličila je na Mapet šou i vodila se oko toga ko više voli RS - SNSD ili SDS. Dodik je u jednom trenutko iskazivao toliku ljubav prema Srpskoj da se neupućenom gledatelju moglo učiniti da su RS stvorili Dodik i njegova partija, a ne SDS. Bosić je bio mnogo umjereniji u pogledu odnosa institucija RS i BiH. Čak je potvrdio, za divno čudo, da bh. institucije treba da rade svoj posao, gdje ga je Dodik seljački prekinuo sa – ''Kakva, bolan, Bosna!''

Eh, da, i ta rječica ‘bolan' se non-stop čula u priči ova dva gospodina, pa je ulijevala malo i pozitivnoga šarma u cjelokupan duel, jer se iz toga ipak moglo vidjeti da su njih dvojica bosanskohercegovačke gore list. Dodikovo ‘bolan’ bilo je naglašeno sa onim grubim krajiškim akcentom, a Mladenovo ‘bolan’ u sebi je imalo primjesu onog sarajevskog kicoškog govora.

To je dobro jer u zadnje dvije decenije u RS-u više se izgovarala rječica ‘bre’ od ‘bolan’, pa mu ovo dođe kao neko spontano odleđivanje odnosa, ako ne političkog, onda barem - govornog. ''Nemoj ti men', bolan, to nešto Bosna, Bosna...'', nervozno je gunđao Milorad Dodik, a u jednom momentu je očigledno sam sebi dosadio, te je uspio da ćuti čak pet minuta.

U vremenu Dodikovog ćutanja Bosić je na pitanje novinara stao da nabraja imovinski karton. Počeo je od ženinog automobila (nevjerovatno kako svi političari auta imaju prepisana na supruge!), punčeve vikendice, pa tek onda došao do onoga šta je na njemu, gdje kaza kako je na njemu stan od 87 kvadrata koji se nalazi u Brčkom, i koji vrijedi samo 87.000 KM.

Zar je moguće da samo u slučaju Bosića kvadrat stana vrijedi 1000 KM. Znamo da u većim ili naprednijim gradovima RS-a, u koje spada i Brčko, ne možemo naći kvadrat stana a da mu je cijena manje od 1500 KM. Želja političara da ostanu bogati a skromni zaista je ušla u patologiju i uvijek navodi slušaoca da ne vjeruje mnogo u priču o skromnom imovinskom stanju političara.

S Dodikom je drugi slučaj. Čim su ga počeli ispitivati oko imovinskog kartona postao je nervozan. Frazu ''ja sam otprije bogat'' i ovaj put je ponovio par puta. U par riječi je ispričao da od njegovog bogatstva pola toga nije u njegovom vlasništvu, jer je pod hipotekom, te da nema računa u stranim bankama. Kao lisac se izvukao da ga ne pitaju o tri miliona kredita koja je izganjao na ime svoga sina, jer je odmah skrenuo pažnju na voćnjak i tonu i po jabuka u hladnjači od kojih će da zaradi par miliona maraka. Dakle, Dodik je voćar i jedini priliv kapitala u kućni budžet dolazi mu od jabuka! Alal mu vjera, da je i narodu takve zlatne jabuke saditi - gdje bi mu kraj bio!

Na kraju balade, to jest emisije, predsjednik Mile je barem stotinjak puta ponovio riječ Srpska, a na kraju je začinio sa tim da je Srpska najbolje mjesto na svijetu za život čovjeka.

Da li to znači da narod Srpske nisu ljudi, jer oni baš i nemaju mišljenje da je ovo najbolje mjesto za egzistenciju? Odgovor će dati, naravno, Milorad u nekoj od budućih tv šou programa! Jer, šou mast go on!

(BLIN MAGAZIN)