FOTO/OGLASI U HRVATSKOJ PRETRPANI VIKENDICAMA KOJE SE NUDE ZA BAGATELU: Četiri hiljade eura za vikendicu i 5760m2 zemlje uz rijeku, a može i zamjena za MOTOR

Utorak | 14.08.2012.

Natpis “Na prodaju” kraj ribičke kuće uz rijeku u Podravskim Sesvetama izvješen je već šest mjeseci. Rijetke kupce koji su kružili oko nje vlasnik je mamio čak i pečenim kobasicama

vikendica1

Foto: Vikendica uz rijeku Unu, u mjestu Kuljani

Pristaje i na motocikl

Telefon mu, kaže, zazvoni bar jednom tjedno. Svakog od njih odvede do vikendice i pripremi malu zakusku. No, trud mu je uzaludan. U raju za ribiče ne može ih zadržati ni cijena od tek 4000 eura. Šesnaest “kvadrata” i jedan ral zemljišta uz rijeku zamijenio bi i za motocikl.

Osim na Jadranu i u okolici Zagreba, kriza je “nokautirala” cijene vikendica. Kuće za odmor prodaju se u bescjenje, i to do te mjere da – bude sumnju. Za nedovršenu vikendicu od 30 četvornih metara i 1700 kvadrata vinograda sa 350 trsova te okućnicom u Čepelovcu kod Đurđevca zanimali su se čak i Splićani. Kuća je to s telefonom, vodovodom i urednim papirima. No, cijena od tek 3000 eura izazvala je nevjericu pa su “pobjegli”.

Recesijom osiromašeni građani u prodaji ovakvih građevina traže posljednje rezerve novca. Plaši ih i najava uvođenja poreza na imovinu. Zbog istih razloga, pak, nema ni kupaca.

– Samo smo jednu vikendicu prodali u posljednje dvije godine. Desetak ih imamo u ponudi – kaže Zoran Barišić iz osječke agencije Ljubek nekretnine Matijević.

Više nije, dodaje, pitanje koliko što vrijedi. Kupci se broje na prste jedne ruke.

– Vikendica je uvijek bila luksuz, samo što je luksuz bio pristupačniji – nastavlja. Cijena im je pala čak 40 posto. Za vikend-kuće u osječkom kraju, od prosječno 60 do 80 kvadrata, treba izbrojati od 10.000 pa do 20.000 eura. Izuzetak je vila u Aljmašu za koju vlasnici, povratnici iz Amerike, traže enormnih 95.000 eura.

– Najlakše se proda ono što je devastirano, loše i jeftino. Kupci se vode time da će ih tijekom godina polako dovesti u funkciju i urediti – kaže Barišić.

Stjerani u kut

vikendica2

Foto: Vikendica u Kamencu u Baranji

Kriza je stisnula i Baranjku Ilonu B. Otkako joj je lani suprug preminuo, vikendicu u Kamencu sve manje posjećuje pa joj je postala “višak”. Usto, za nju plaća i 300 kuna poreza na godinu.

– Tražimo 18.000 eura za kuću, vinograd, voćnjak i zemljište. Kupci iz Švicarske su nam prije nekoliko godina nudili 20.000 eura, ali mi je tada nismo željeli prodati – kaže ona. U Kuljanima kod Hrvatske Kostajnice vikendica uz Unu može se kupiti za 5500 eura. Drvena kuća od 40 metara četvornih ima i 560 kvadrata okućnice.

vikendica3

Foto: Vikendica uz rijeku Dravu u Gornjem Kuršancu

– Početna cijena bila je 7000 eura. Možda bih nešto malo još i snizio, ali ne znatnije. Vikendicu prodajemo od proljeća – rekao nam je vlasnik Darko Šipuš. Usprkos krizi, cijene vikendica u Karlovačkoj županiji još su visoke. Većina ih se, naime, nalazi neposredno uz rijeke ili na brdovitim vinogradarskim prostorima iznad Ozlja. Iznimno su atraktivne vikendašima pa su ih i brojni uglednici i gospodarstvenici odabrali za svoje oaze mira i odmora. – Iako krivulja koja govori o cijenama nekretnina blago pada, vrlo je malo onih koji se odlučuju na kupnju i po tim iznosima. Primjerice, pokušavamo prodati obiteljsku kuću u okolici Karlovca od čak 221 četvorni metar. Procijenjena je na 102.000 eura. Vlasnik je cijenu spustio na samo 60.000 eura. Jedini zainteresirani kupac ponudio je samo 35.000 eura – objašnjava Marin Vrnoga iz Akra global nekretnina. Među skromnom ponudom vikend-kuća je i objekt od 34 kvadrata u Bencetićima kod Draganića. Kuća je okružena zelenilom i vinogradima. Ima i vinski podrum. Priključena je na struju, a vodovod je udaljen 100 metara. Vrijedna je 15.000 eura. No, građani su preplašeni pa čuvaju svaku kunu

vikendica4

Foto: Drvena klet u Letovanskom Vrhu

Niske brojke, od tek 3000 eura, kupce mogu i uplašiti jer pobuđuju sumnju da nešto nije u redu

Čepelovac nedaleko od Đurđevca

Kuća: 30 kvadrata

Vinograd: 1700 kvadrata

Cijena: 3000 eura

Uz nedovršenu je vikendicu i vinograd sa 350 trsova okućnica. Kuća ima vodovod, telefon i uredne papire. Vlasnik je prodaje godinu dana.

Kamenac u općini Kneževi Vinogradi

Kuća: 70 kvadrata

Vinograd: 400 čokota

Cijena: 18.000 eura

Na jednom jutru površine smješteni su vikendica, vinograd i voćnjak sa 40-ak stabala. Uz njih je i poljoprivredno zemljište koje je trenutačno iznajmljeno.

Bencetići u blizini Draganića

Kuća: 34 kvadrata

Zemljište: 1000 kvadrata

Cijena: 15.000 eura

Prva etaža s balkonom proteže se na 23 kvadrata, a ispod je vinski podrum. Potkrovlje nije uređeno. Priključena je na struju, a vodovod je 100 metara dalje.

Kuljani nedaleko od Hrvatske Kostajnice

Kuća: 40 kvadrata

Okućnica: 561 kvadrat

Cijena: 5500 eura

Prilaz rijeci od drvene je kuće u Kuljanima udaljen samo dvadesetak metara. Uz nju vlasnik prodaje i registrirani čamac, ali za 500 eura više.

Novigrad Podravski kod Koprivnice

Kuća: 25 kvadrata

Vinograd: 550 trsova

Cijena: 3000 eura

Uz starinsku klijet iz 1952. prostiru se vinograd, dvije rali šume, a u voćnjaku je sedam oraha, deset bresaka i četiri jele. Zidovi klijeti su od pletera i ilovače.

Orahovičko prigradsko naselje Duzluk

Kuća: 30 kvadrata

Zemljište: 700 kvadrata

Cijena: 15.000 eura

Zbog blizine poznatog izletišta Jezero, vikendice u Orahovici dosežu cijenu od 500 do 600 eura po kvadratu. No, tek su rijetke na prodaju.

Podravske Sesvete kod Đurđevca

Kuća: 16 kvadrata

Zemlja: jedna ral

Cijena: 4000 eura

Do ribičke kućice uz Dravu dolazi se čamcem ili skelom. Vlasnik je opisuje kao “raj za ribiče”, gdje vladaju mir i tišina. Pristaje i zamijeniti je za motocikl ili nešto drugo.

Gornji Kuršanac u Međimurskoj županiji

Kuća: 25 kvadrata

Okućnica: 300 kvadrata

Cijena: 5000 eura

Vikendica uz Dravu sagrađena je 2005. godine. Opremljena je krevetima, WC-om, kuhinjom, a grijanje je na peć. Ima dva balkona na sjevernoj i južnoj strani.

Popovača, Sisačko-moslavačka županija

Kuća: 50 kvadrata

Zemlja: 1000 kvadrata

Cijena: 7000 eura

Kuću za odmor u Popovači vlasnik prodaje za 7000 eura. Riječ je o objektu s okućnicom i vinogradom od približno tisuću kvadrata. Na prodaju je od lipnja.

Letovanski Vrh kod Siska

Kuća: 20 kvadrata

Okućnica: 2500 kvadrata

Cijena: 7000 eura

Na drvenu klijet nadograđeni su zidana soba i terasa, a ima i roštilj. Uz nju su i vinograd, voćnjak i šljivar. Vlasnik je prodaje već pola godine.

vikendica5

Foto: Vikendice iznad Jezera Orahovica

Večernji/DEPO PORTAL - BLIN/a.k.

 

 

 

 

comments powered by Disqus

Transparency International BiH


Promo


DEUTSCHE WELLE