na čelu institucije

Šta je Ramo Isak radio u prethodnih godinu dana mandata: FMUP objavio izvještaj sa rezultatima

Front 03.05.24, 17:43h

Šta je Ramo Isak radio u prethodnih godinu dana mandata: FMUP objavio izvještaj sa rezultatima
Kako se navodi u saopćenju FMUP-a, radilo se na unaprjeđenju saradnje s kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, a podržn je i rad detašmana FUP-a.

 


Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova prezentiralo je rezultate rada za godinu dana mandata ministra Rame Isaka.

 

U protekloj godini otkako je Ramo Isak imenovan za federalnog ministra unutrašnjih poslova poduzete su brojne aktivnosti na unapređenju rada FMUP-a i FUP-a. Radilo se na unaprjeđenju saradnje s kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, a podržan je i rad detašmana FUP-a.

 

Ministar Isak održao je sastanke sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, zatim ambasadorima i predstavnicima međunarodnih organizacija gdje je ostvario saradnju na realizaciji niza projekata iz oblasti nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

 

Kako se navodi u saopćenju FMUP-a, radilo se na unaprjeđenju saradnje s kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, a podržn je i rad detašmana FUP-a. U planu je češće održavanje zajedničkih sastanaka s kantonalnim MUP-ovima na kojima će se diskutovati o tekućim pitanjima i zajednički iznalaziti rješenja za probleme u cilju unaprjeđenja sigurnosti građana.

 

Na Policijskoj akademiji Federalnog MUP-a  znatno je povećan  broj kadeta te je tako u 2022.godini okončana obuka za  184 polaznika za čin "policajac" i 23 polaznika za čin "mlađi inspektor" . U 2023. godini okončana je obuka za 316 polaznika za čin "policajac", 53 polaznika za čin "mlađi inspektor" i 28 polaznika za čin "policajac" iz Sudske policije u FBiH.  U 2024.godini obuka je okončana za 296 polaznika za čin "policajac". Trenutno na Akadmiji obuku pohađa 315 polaznika za čin "policajac", 14 polaznika za čin "mlađi inspektor"  i 57 polaznika za čin „policajac“ iz Sudske policije u FBiH. Zahvaljujući  razumijevanju svih članova Vlade FBiH radi se i na povećanju kapaciteta Akademije.

 

Također se radilo na modernizaciji nastavnog plana i programa po uzoru na akademije u EU uvođenjem novih modula u nastavni plan i program što će u konačnici poboljšati kvalitet nastave. Ove aktivnosti se sprovode u saradnji s Ambasadom SAD-a u BiH, OSCE-om, Vijećem Evrope i Fakultetom političkih nauka UNSA.

 

Istaknut je značaj unaprjeđenja programa na educiranju budućih policijskih službenika u oblasti osnovnih ljudskih prava, nasilja u porodici i nasilja nad ženama i drugim oblastima koje su značajne za kvalitetniji rad policijskih službenika.

 

U prethodnom periodu poboljšani su uvjeti rada u pogledu materijalno-tehničkog opremanja i položaja policijskih službenika i bolje opremljenosti uposlenika, sve aktivnosti su inkorporirane u budžet koji je povećan u odnosu na protekli period zbog dodatnih aktivnosti koje su doprinijele boljim uvjetima rada.

 

Budžet FMUP-a i FUP-a je veći u odnosu na protekli period zbog dodatnih aktivnosti koje su doprinijele boljim uvjetima rada.

 

Ministar Isak podržao je rad članova radnih grupa za usklađivanje propisa sa propisima EU što je rezultiralo okončanjem faze integrisanja i usvajanjem  Akcionog plan za sve radne grupe u koje je uključeno Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije, a koje su bile na čekanju protekle tri godine.

 

Za godinu dana objavljeno je ukupno 198 saopćenja sa zvaničnih sastanaka i prijema ministra Isaka te je za većinu aktivnosti planiranih u ovoj godini započela  realizacija i iste će biti relizirane do kraja godine. 

 

Također, u toku je donošenje i nove zakonske legislative, odnosno izmjene i dopune propisa koji će omogućiti da sa jedne strane unaprijedimo rad Ministarstva, kao i Uprave policije, a sa druge strane da uskladimo naše zakonodavstvo sa europskim zakonodavstvom i međunarodnim pozitivnim praksama.

 

 Zakoni koje je FMUP dostavio Vladi Federacije BiH su:  Zakon o prijevozu opasnih materija, Zakon o prometu eksplozivnih materija zapaljivih tečnosti i gasova, Zakon o javnom okupljanju, Zakon o zaštiti od požara, Zakon o izmjeni Zakona o matičnim knjigama.

 

Zakoni koji su izrađeni i u proceduri su pribavljanaj mišljenja su  Zakon o kritičnoj infrastrukkturi, Zakon o  izmjeni zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH (hitni postupak) i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o policijskim službenicima FBiH (hitni postupak).

 

U fazi izrade su  Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH-izrađen Prednacrt, Zakon o policijskim službenicima FBiH (prednacrt), Zakon o načelima o sigurnosti sportskih događaja- imenovanje radne grupe.

 

Podzakonski propisi su Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi u Federaciji BiH, Uredba o dodjeljivanju i oduzimanju činova policijskim službenicima, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju stručnog ispita za matičara, Metodologija o izmjenama Metodologije o sadržaju i izradi procjene ugroženosti i elaborat o zaštiti, Uredba o osnivanju podureda operativnih policijskih jedinica van sjedišta Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova-Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i Pravilnik o izmjeni pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova - Federalnog  ministarstva unutarnjih poslova dostavljeni na mišljenje Federalnom ministarstvu  pravde i Federalnom ministarstvu  finansija od kojih se u narednom periodu očekuje očitovanje po navedenim propisima. Pravilnik o dopuni pravilnika o  načinu provođenja zaštitnih mjera za počinioce nasilja u porodici koji su u nadležnosti policije (u toku je utvrđivanje konačnog teksta).

 

U formi Općih propisa dostavljeni su  Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji FMUP-a (izrađen i dostavljen na  mišljenja), Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o plaćama i naknadama državnih službenika i namještenika FMUP-a donesen.

 

Tu su i brojni interni propisi, a za godinu dana mandata ministra Isaka, kako se navodi,  znatno je unaprijeđena  saradnja sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti,  te su poboljšani  uslovi rada kako zaposlenih tako i policijskih službenika.

 

Također je unaprijeđen  rad Policijske akademije Federalnog MUP-a, a izmjene i dopune  propisa  će omogućiti da se unaprijedi rad Ministarstva, kao i Uprave policije, ali i da se  naše zakonodavstvo uskladi sa europskim zakonodavstvom i međunarodnim pozitivnim praksama, saopćeno je iz Fedralnog ministarsva unutrašnjih poslova. 

 

(FENA/af)

BLIN
KOMENTARI