Problemi za oboljele od raka

Oglasio se KCUS: Zbog nedostatka citostatika onkološki pacijenti privremeno bez terapije

Hronika 03.05.24, 13:22h

Oglasio se KCUS: Zbog nedostatka citostatika onkološki pacijenti privremeno bez terapije
Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova, te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a posljedično i u KCUS, naveli su iz ove zdravstvene ustanove

 

 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu imajući u vidu učestale upite pacijenata i medija obavještava javnost da je nažalost trenutno suočen s problemom nedostataka određenih lijekova, uslijed čega privremeno nije u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima. Iz KCUS-a naglašavaju da rade sve što je u njihovoj moći da se taj problem riješi.  
 

Napominju da KCUS ne nabavlja citostatike nego je nabavka i plaćanje ovih, najčešće izuzetno skupih i rijetkih lijekova, u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH.
 

Klinička apoteka KCUS-a na osnovu zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima ZZORFBIH, u čijoj nadležnosti je sama nabavka citostatika. ZZORFBIH nakon provedene procedure javne nabavke vrši kontinuiranu nabavku na osnovu potpisanih Ugovora sa dobavljačima.
 

Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova, te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a posljedično i u KCUS.
 

- Iz svega navedenog se vidi da je nedostatak citostatika hronični višeslojni problem. Želimo naglasiti i da se uporedo vode pregovori i stručne konsultacije vezano za probleme zdravstvenog sistema, posebno problemi nabavke lijekova i citostatika, kako bismo to sistemski riješili, saopćeno je iz Press službe KCUS-a. 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI