Povodom hapšenja narkokartela

HDZ se žestoko obrušio na Ramu Isaka: 'Otima pozicije Hrvatima...'

Front 24.04.24, 17:53h

HDZ se žestoko obrušio na Ramu Isaka: 'Otima pozicije Hrvatima...'
"Otimanje pozicija u Federalnom MUP-u Hrvatima i ignoriranje sigurnosnih izazova u Federaciji BiH neprihvatljivo je, posebno u ovom vremenu"

 

 

Klub HDZ-a u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine osvrnuo se na izjave federalnog ministra Rame Isaka te su izdali priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

 

"Javnost i institucije u Federaciji BiH očekuju da se federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak bavi poslovima pripadajućih nadležnosti i povede računa o stanju sigurnosti u Federaciji BiH, umjesto čestih politiziranja izjava dužnosnika Republike Srpske i najnovijih pokušaja oduzimanja ustavnih nadležnosti županijskim ministarstvima unutarnjih poslova. Potvrdio je to i njegov skandalozan istup pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji je uslijedio nakon akcije SIPA-e i MUP-a Sarajevske županije izvedene uz potporu FBI, DEA i Europola, a u kojoj je zbog organiziranog kriminala i povezanosti s narko kartelima uhićeno više od 20 osoba. Među njima su i v.d. ravnatelja Federalne uprave policije Vahidin Munjić te prvi čovjek specijalne policije u Federaciji BiH Mustafa Selmanović. Umjesto preuzimanja odgovornosti ,Isak se odlučio pričom u centraliziranju MUP-a i oduzimanju ustavnih nadležnosti federalnim jedinicama, skrenuti pozorornost s  uhićenja prvog čovjeka FUP-a te niza istaknutih policijskih čelnika u Federaciji BiH, uz nastavljanje prakse otimanja Hrvatima pozicije ravnatelja FUP-a.

 

Takvim trošenjem dragocjenog vremena i energije na politizaciju, izostaje posveta istragama u nizu slučajeva ozbiiljnog narušavanja stanja sigurnosti u Federaciji BiH na koje nema njegovih reakcija kao ministra. Među njima je i vježba gađanja u vojarni u Oružanih snaga BiH pokraj Mostara koju su izveli pripadnici vehabijskog pokreta. Isak nije reagirao ni na nedavne skandalozne izjave ministra obrane BiH Zukana Heleza u Ahmićima o potrebi vojnog obučavanje djece i mladih te, zbog zločina pojedinaca koji su presuđeni, nazivanja cijelog naroda fašističkim. Također, nema ni saznanja o naoružanim migrantima iz Afganistana koji su se pokazali ozbiljnom prijetnjom sigurnosti svih stanovnika Federacije BiH.

 

Otimanje pozicija u Federalnom MUP-u Hrvatima i ignoriranje sigurnosnih izazova u Federaciji BiH neprihvatljivo je, posebno u ovom vremenu. Podsjećamo ga da je njegov posao brinuti se o stanju sigurnosti u Federaciji BiH, zaštiti Ustav i poštovati zakone ali i voditi računa o ustavom propisanoj nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u i na čelnim pozicijama. Pozivamo ga prestane izbjegavati odgovornost zbog povezanosti čelnih ljudi Federalnog MUP-a koje je sam predlagao, s najtežim oblicima kriminala, odustane od oduzimanja ustavnih nadležnosti županijama i ignoriranja govora mržnje te da se pozabavi brojnim i očiglednim primjerima ugrožavanja sigurnosti u entitetu koji se zove Federacija BiH“, poručili su izaslanici HDZ BiH u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH - navode u saopštenju.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI