Atraktivan repertoar

Narodno pozorište u Sarajevu: Pripremite se za gala koncert povodom Dana Evrope i 20. godina od najvećeg proširenja EU

Kultura 24.04.24, 12:46h

Narodno pozorište u Sarajevu: Pripremite se za gala koncert povodom Dana Evrope i 20. godina od najvećeg proširenja EU
Koncertom će dirigovati Jan Caeyers, belgijski muzikolog i dirigent, jedan je od najistaknutijih poznavalaca Betovenovog stvaralaštva u Evropi

 

 


Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizuje Gala koncert i svečani prijem povodom obilježavanja Dana Evrope 2024. i dvadesetogodišnjice najvećeg proširenja Evropske unije. Događaji se organizuju u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Belgije, u okviru belgijskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, te ambasadama Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije i Španije.


Koncert će se održati u četvrtak, 25. aprila 2024. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu sa početkom u 19.30 časova.


Na Gala koncertu, Betovenovu 9. simfoniju izvodiće Sarajevska filharmonija, a nastupiće i hor Opere Narodnog pozorišta, Rocio Faus (sopran iz Španije), Magdalena Pluta (mezzosopran iz Poljske), Amir Saračević (tenor iz BiH), Daniel Čapkovič (bariton iz Slovačke) te mješoviti hor Camerata Slovenica koji djeluje u okviru Slovenskog društva Cankar u Sarajevu. 

Koncertom će dirigovati Jan Caeyers, belgijski muzikolog i dirigent, jedan je od najistaknutijih poznavalaca Betovenovog stvaralaštva u Evropi.


Dan Evrope simbolično obilježava trenutak kada je 9. maja 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman najavio plan da rat u Evropi učini ne samo nezamislivim, već i materijalno nemogućim kroz blisku integraciju evropskih ekonomija. Ovaj mirovni projekat prerašće u Evropsku uniju. U ovom kontekstu, aktuelna nastojanja da Zapadni Balkan postane dio Evropske unije ima poseban značaj.


Kompletan program aktivnosti povodom Dana Evrope 2024. u Bosni i Hercegovini bit će dostupan na www.europehouse.ba.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI